رویدادهای اخیر مربوط به ایران، باعث تقویت جایگاه منطقه ای آن شده است. مردم بار دیگر کاملاً علیه آمریکا متحد شده اند و دیگر مهم نیست که انتقادات شان علیه دولتشان چیست.

روزنامه ایشین ایج سرمقاله ای با عنوان فوق چاپ کرده که در خلاصه  آن چنین آمده است:

اگر رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه، به طرز بی پروا دستور ترور هدفمند یک ژنرال ایرانی را صادر کرد و باعث اضطراب جهانی شد که یک درگیری نظامی در سطح منطقه ای آغاز خواهد شد؛ تهران، به نوبه خود با نمونه خوبی از «تلافی متناسب» فهم و شعور بالایی از خود نمایش داد. روز سه شنبه موشک های کروز ایران اهداف نظامی آمریکا را در عراق همسایه، مورد هدف قرار دادند، که خسارت زیادی به بار نیاورد.

خوشبختانه از درگیری کامل جلوگیری شده است. قیمت های جهانی نفت، که بعد از ترور سردار سلیمانی روند صعودی داشته، به میزان عادی خود بازگشته است. اقتصاد هند که به دلیل سیاست های غلط داخلی از قبل ضعیف شده، فعلا از ضربه های بیشتر در امان مانده است.

ایران به خاطر انفجار احساسات در داخل کشور، باید پاسخ نظامی را ارائه می داد. اما رهبران آن احتیاط کردند که باعث درگیری گسترده تر نشوند. تهران این حمله موشکی را «فرجام اقدامات متناسب در دفاع از خود» اعلام کرد و گفت که مطابق با قوانین بین المللی می باشد.  علاوه بر آن، قبل از شلیک موشک ها، ایرانیان به عراق خبر دادند؛ بنابراین هشداری به آمریکایی ها نیز داده شد.

روشن است که ایران و آمریکا هر دو خویستن داری نشان داده اند. اما بحران اخیر دو عنصر جدید را وارد بازی کرده است. ترامپ اعلام کرد که تحریم های جدید علیه ایران اعمال خواهد کرد و انتظار دارد که ایران را با این امر به میز مذاکره برگرداند. این در سال انتخابات ریاست جمهوری، یک انتظار غیرواقعی می باشد. ایران بعد از ترور ژنرال، محدودیت های باقی مانده غنی سازی را کنار می گذارد؛ این امر نشان دهنده این است که جایگاه آمریکا از دوران خروج از قرارداد هسته ای بدتر شده است.

رویدادهای اخیر مربوط به ایران، باعث تقویت جایگاه منطقه ای آن شده است. مردم بار دیگر کاملاً علیه آمریکا متحد شده اند و دیگر مهم نیست که انتقادات شان علیه دولتشان چیست. دوم این که، تهران به عربستان، اسرائیل، عراق و دیگران نشان داد که می تواند به اهداف مختلف در سراسر منطقه خلیج فارس و فراتر از آن حمله کند. سوم، متحدان تهران- سوریه، لبنان و یمن- در حین تفرقه های منطقه ای شیعه و سنی، تقویت خواهند شد و این یعنی آنها در مقابل پیشنهادهای آمریکا برای موضع گیری علیه ایران، در معرض خطر کمتری قرار دارند. چهارم، به نظر می رسد برنامه «حداکثر فشار» دولت ترامپ علیه تهران ناکام مانده است.

به نظر می رسد که حمله اخیر آقای ترامپ فاقد پشتیبانی متخصصان نظامی و دیپلماتیک بوده است؛ شاید رهبر آمریکا فقط بخاطر تأثیرگذاری بر حوزه‌های انتخاباتی خود سر و صدایی ایجاد کرده باشد؛ اما این امر به ضرر منافع کلی آمریکا بوده است.

کد خبر 796

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 9 =